Sve tajne suve šljive

Suve šljive smatraju se jednom od najzdravijih namirnica koju možete uneti u organizam. Opšte je poznato da poboljšavaju probavu i da su bogate antioksidansima, a evo i zašto:

Tufts Univerzitet iz Bostona prošle godine sproveo je istraživanje koje je pokazalo da su šljive po bogatstvu antioksidansima na prvom mestu daleko ispred stalog voća. Koristeći takozvani ORAC test (skraćeno od Oxygen Radical Absorbency Capacity), istraživači sa Tuftsa dokazali su da šljive imaju više od 50% veću količinu antioksidanasa od drugog voća koje je takođe “na glasu”, kao što su borovnice i suvo grožđe.

Već znate da šljive mogu da otklone konstipaciju (zatvor), ali malo je poznato da šljive to postižu zahvaljujući vlaknima kojima su bogate. Naime, na 100g šljiva, može se izdvojiti preko 6g korisnih dijetetskih vlakana.

Drugo istraživanje, spovedeno na državnom univerzitetu Floride ((FSU) a objavljeno u magazinu Aging Research Review, dokazalo je da suve šljive povoljno utiču na zaustavljanje bolesti koje se kod žena najčešće javljaju u menopauzi: osteoporoza i osteopenija. Istraživači veruju da na zaustavljanje ovih bolesti utiče bor kojim su šljive veoma bogate.

Zbog svih ovih dobrobiti suvih šljiva, jedan od najpopularnijih ukusa kolača Anđeli jeste kombinacija suva šljiva i bela čokolada.

Advertisements