Čudotvorni đumbir

djumbir

Đumbir je biljka. Aromatičan i pomalo ljutkast, njegov koren se koristi u ishrani i medicini, svež ili suv u prahu. Trudnicama je poznato blagotvorno dejstvo đumbira jer je on nezamenjiv u smanjivanju osećaja mučnine, kako trudničke, tako i putne, tj. mučnine izazvane kretanjem.

Ali, pored toga, đumbir je vekovima bio nezamenjiva medicinska supstanca. Koristi se kao odličan karminativ (supstanca koja pomaže eleminiaciju crevnih gasova) i spazmolitik (opušta i ublažava grčeve), a poznat je i njegov antiinflamatorni efekat, zbog čega se koristi kao prirodno sredstvo za ublažavanje upala.

Andjeli limun djumbir
Moderna nauka svakodnevno dokazuje nove benefite đumbira: Istraživanja sporvedena na Univerzitetu u Mičigenu pokazuju veliku delotvornost đumbira u smanjenju raka jajnika. Profesori Univerziteta u Minesoti uspeli su da dokažu da konzumiranje đumbira suzbija širenje ćelija raka debelog creva i povoljno utiče na ceo kolorektalni sistem.

Zbog svih ovih benefita, ali i zbog izvanrednog ukusa, đumbir je deo posebne „Anđeli“ mešavine začina, a posebno dominira u neodoljivim kolačima „Anđeli sa limunom i đumbirom“, uz dodatak prvoklasne belgijske čokolade.

Advertisements