Igrajte se i učite uz Anđele

Nauka mnogo polaže na opservaciju, tj. posmatranje. Tačnije, da bi se izveo nekakav naučno validan zaključak, najpre treba posmatrati: pojave, akcije, predmete, činjenice… Na primer, orintolozi mogu da prepoznaju pticu u sekundi, dok ona proleće kroz granje. Arheolozi identifikuju predmete iz prošlosti na osnovu oštećenih, uprljanih delića. Naravno da je bitno znati šta treba posmatrati, ali deo veštine je i u umeću pažljivog posmatranja, a to može da se vežba i unapredi.

Evo sjajne vežbe koja podrazumeva i da ćete na kraju uživati u preukusnom kolaču: otvorite kutiju Anđela i nasumično izaberite dva kolača. Dok jedan jedete, drugi pažljivi posmatrajte. Veeeeoooma pažljivo ga posmatrajte. Zamislite da morate da ga zapamtite da biste ga kasnije pronašli u gomili od 100 kolača!

IMG_20150207_134431~2

Potom uzmite papir i olovku i pokušajte da ga nacrtate: prenesite na papir niegov oblik, neravnine, komadiće voća ili čokolade, što više detalja. Potom vratite kolač u kutiju, pokušajte da ga sakrijete među druge kolače zatvorenih očiju, ili zamolite nekog drugog da sakrije kolač.

IMG_20150207_134858~2~2

Onda se pravite da se ništa nije dogodilo i da sad samo želite da jede Anđele, ali svaki put kad izvadite kolač iz kutije obratite pažnju na to da li je to baš onaj koji ste crtali. Ako ga pronađete – bravo! Postajete vešt posmatrač!

Na ovaj način možete vežbati posmatranje detalja i sa drugim predmetima: olovkama, kamenjem, lišćem… Ali u tom slučaju, nemojte ih jesti! 😉

 

Advertisements